Zdravo življenje


            Da vam ne pokvari praznikov


            Dobro se zavedamo, da v teh prazničnih dneh s hrano in pijačo pretiravamo in zgodi
            se celo, da se kdo zaradi prenajedenosti znajde na urgenci. A tu gre res za ekstreme.
            Kaj kmalu pa se lahko zgodi, da imamo težave z zgago, zaradi česar nam sicer ne bo
            treba obiskati zdravnika, saj si lahko pomagamo z zdravili, k iso na prodaj v lekarnah. 
            Da pa do teh težav ne bi prihajalo, lahko poskrbimo že prej.
Zakaj pride do zgage?
Vzroka za nastanek zgage sta lahko dva. Pojavi se lahko zaradi povečanega izločanja kisline v želodcu, kar se pokaže kot pekoča bolečina v predelu želodca. Drugi vzrok za nastanek zgage je oslabljena mišica, ki povezuje prehod med požiralnikom in želodcem, zaradi česar se kisla vsebina iz želodca vrača pogosteje nazaj v požiralnik, kar povzroči pekočo bolečino za prsnico, ki se širi proti grlu. Do povečanega izločanja želodčne kisline v želodcu prihaja zaradi različnih vzrokov: premastna in pekoča hrana, preveč sladkarij, prekomerno pitje alkohola, kajenje, kava, kisli napitki in drugi. Veliko prispeva tudi stres, ki preko živčevja direktno vpliva na izločanje kisline v želodcu.
Kako lahko preprečimo zgago?
Najbolje je, da se izogibamo hrani in pijačam, ki spodbujajo prekomerno izločanje želodčne kisline ali vplivajo na zapiranje mišice zapiralke na prehodu požiralnika v želodec. Izogibati se je treba živilom, ki vsebujejo veliko maščob, začimb, kot so feferoni, poper ali gorčica, sladkim jedem, čokoladi, citrusom, alkoholu, kavi in kajenju.
Uživajte več manjših obrokov na dan. Dobro je, da imate vsaj 3 do 5 obrokov dnevno, pomembno pa je, da hrano uživate počasi in da jo dobro prežvečite. Hrana naj bo primerne temperature, ne premrzla, ne prevzroča in naj ne draži. Posebno pozornost je potrebno posvetiti hrani in pijači, ki jo užijete na prazen želodec. Zaradi povečane možnosti zatekanja želodčne vsebine v požiralnik, pa se ljudem z zgago po obroku odsvetuje ležanje v vodoravnem položaju, delo v sklonjenem položaju, prepogibanje in dvigovanje težkih bremen, ker se pri tem napenjamo. Za spanje in počitek se priporoča, da je vzglavje postelje nekoliko dvignjeno, kar zmanjša zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Da boste lažje odkrili, katera hrana vam ustreza in čemu se je bolje izogibati, se priporoča, da vodite dnevnik prehrane. V dnevniku si beležite, kaj vnašate v telo in kako hrana vpliva na vaše počutje. Dnevnik prehrane bo pomagal tudi zdravniku za lažjo postavitev diagnoze in ustrezno zdravljenje ali svetovanje.
            

ZAKAJ BI MORALI PITI TOPLO VODO Z LIMONO ?






Vsi vemo, da je treba piti veliko vode. Ta navsezadnje sestavlja kar 65 odstotkov našega telesa, zato je treba poskrbeti, da so zaloge primerno obnovljene. Toda ali obstajajo resnične koristi dodajanja limoninega soka vroči vodi? Na kratko: da!
Prav vsaka celica v telesu potrebuje zadostno količino vode za pravilno delovanje. Voda je ključna za zdravje, pa naj bo to za navlažitev sklepov ali omogočanje električnega toka med možgani in celicami živčnega sistema. Dodajanje sveže iztisnjenega limoninega soka tej življenjski tekočini pa ne popestri le njenega okusa, temveč ji doda tudi koristi.
Kislina limone stimulira zdrav pretok žolčne kisline, kar pripomore k zagotavljanju odvečne maščobe in holesterola v črevesju. Poleg tega izločanje žolča stimulira kontrakcije v črevesju, s čimer zagotovi gibanje odpadnih snovi skozi črevesje. Ne zmanjša le časa njihovega potovanja po črevesju, temveč jim tudi preprečuje absorpcijo skozi črevesne stene v krvni obtok, kar je sicer način potovanja hranil v kri. Ta preprosti postopek onemogoča absorpcijo strupenih snovi in hkrati povzroča redno odvajanje odpadnih snovi iz telesa.
Limone vsebujejo tudi mnogo koristnih hranil, vključno z vitaminom C, magnezijem, ki sprošča mišice in živce, in fitonutrientom, imenovanim limonin. Slednji pomaga nevtralizirati strupene snovi v jetrih in po nekaterih podatkih celo deluje proti raku.
Idealno je, da vsako jutro začnete z velikim kozarcem vode s sveže iztisnjenim limoninim sokom – pri tem naj bo sok res pravkar iztisnjen in ne kupljen. Če je mešanica za vas prekisla, jo lahko posladkate z nekaj stevie.
Stevia je rastlina, ki je naravno stokrat slajša od belega sladkorja, njeno uživanje pa ne vpliva na raven krvnega sladkorja. A bodite pozorni, saj jo mnogo proizvajalcev kvari s škodljivimi dodatki in drugimi sladili. Priporočamo vam, da pred nakupom preverite oznake na izdelku.
Mešanici lahko dodate še malce kajenskega popra, ki izboljšuje krvni obtok in je tudi sicer znan po vplivih, ki jih ima na zdravje srca. Hkrati bo očistil tudi vaše sinuse, s čimer deluje proti sinusnim okužbam in prehladu, ki so v mrzlih dneh precej pogosti.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Manner preseneča z medenjaki

Nuška Drašček, ambasadorka vinske linije

Mastercard piše zgodovino

NIVEA Q10 v boju proti gubam

Božični Caffodfest na Cafovi v Mariboru

Huawei P20 Pro, je telefon leta

ZAKAJ BI MORALI PITI TOPLO VODO Z LIMONO?

Somat gastronomski večer

PRIPRAVITE SE NA ZABAVO

KIA, odpeljite se v novo zgodbo